Inwerkcoaching

Hoe schrijf je een goede beleidsnotitie?

Meelezen, adviseren en besluitvorming

Uw nieuwe medewerker gaat aan de slag. Er is een beleidsopgave, een vraag of een probleem. Uw medewerker kent de materie en heeft intussen een oplossing bedacht. Nu moet deze helder en bondig worden opgeschreven. Hoe doe je dat? Hoe bouw je een beleidsnotitie op, en met wie? Hoe ziet het besluitvormingsproces er uit? Als coach leren wij hem of haar de hoofdlijnen te beschrijven en tegelijk te zorgen voor voldoende informatie. Ook leren wij hoe je het besluitvormingsproces vorm en inhoud geeft.

Kort, bondig en foutloos

Wij hebben talloze beleidsnotities geschreven. Wij trainen de medewerker zo te schrijven dat de lezer begrijpt wat het probleem, de aanleiding, het doorlopen proces, de oplossing en de gevraagde beslissing zijn. Ons motto is: faciliteer de lezer, houd het kort en bondig en schrijf natuurlijk foutloos. 

Een beleidsnotitie is een huis dat steen voor steen wordt opgebouwd

Wat wij belangrijk vinden, is het besef dat een nota nooit alleen achter een bureau geschreven wordt. Het is een coproductie, een bouwwerk op papier zoals ook een huis steen voor steen wordt opgebouwd. De voorbereiding vindt plaats met de mensen van de uitvoering, het management en de directie. De analyse en de oplossing zijn gebaseerd op informatie en kennis. De manier waarop je het opschrijft past bij de politieke kleur van de bestuurder die je op dat moment dient. De afronding is een voldragen besluit. Vervolgens zorgen wij dat de uitvoering ermee aan de slag kan. Op basis van onze brede ervaring kunnen wij ook inhoudelijke feedback geven.

Meelezen, adviseren en besluitvorming